Stadsnieuws Woonstad
Op deze pagina treft u achtergrond informatie aan uit de stad Groningen over zaken wat onze stad bezig houdt.
Dit nieuws kan zowel bestaan uit sport, politiek, cultuur alsmede besluiten welke direct invloed hebben op het leven in de stad Groningen. Informatie over uitgaan en ontspanning kunt u in separaat vinden onder de rubriek met dezelfde naam op de site van woonstad Groningen.
De Ter Borch Arena droom of werkelijkheid?
De Ter Borch Arena dient te verrijzen op het Ter Borch Businesspark in Eelderwolde, gemeente Tynaarlo, aan de rand van Hoogkerk en de stad Groningen. De unieke locatie is uitstekend bereikbaar via de A7 en het openbaar vervoer. Reeds nu zijn er een hotel van de Van der Valk-keten en een vestiging van McDonalds op het terrein gevestigd.
De Ter Borgh Arena moet een multifunctioneel bouwwerk worden, waar ruimte wordt geboden voor onder andere sport, muziek, ontspanning, uitgaan, horeca en wellness, alsmede internationale topevenementen. De capaciteit dient geschikt te zijn voor 6.000 bezoekers tijdens sportwedstrijden en 10.000 voor (muziek)concerten. In de Ter Borch Arena dienen eveneens minimaal 15 skyboxen te worden gerealiseerd en diverse sponsorlounges.
Sport
De Ter Borgh Arena moet de thuishaven worden voor Donar (basketbal), GIJS (ijshockey) en Lycurgus (volleybal). Door de verhuizing naar de Ter Borch Arena worden Donar, GIJS en Lycurgus in de gelegenheid gesteld om sportief en financieel verder te groeien, met als doelstelling de internationale (sub)top. Ook zou er bij de bouwplannen van de Ter Borch Arena een optie kunnen komen tot uitbouw, bijvoorbeeld met een indoor-atleliekbaan. En verder wordt er ruimte gecreëerd voor de breedtesport, die in Groningen gebukt gaat onder een nijpend tekort aan zaalruimte. Voor passieve sportliefhebbers zal een ontmoetingsplek worden gereserveerd waar men dagelijks terecht kan voor sociale (sport)contacten.
Muziekconcerten
De Ter Borch Arena moet tevens geschikt zijn voor muziekconcerten met nationale en internationale allure. Door de uitstekende ligging aan de A7 waardoor een korte verbinding met de Randstad mogelijk is, de nabijheid van Groningen Airport Eelde en een eigentijdse accommodatie die 10.000 bezoekers kan huisvesten, moet het mogelijk zijn om aansprekende artiesten ook in Noord-Nederland een passend podium te kunnen bieden.
Uitgaan en ontspanning
In de Ter Borch Arena moet plaats zijn voor dagelijks entertainment. Hierbij valt te denken aan een casino, bowlingbanen, ruimte voor gamen, snookeren en poolbiljarten.
Horeca
Er dient een dagelijkse foodmarkt te worden gerealiseerd in de Ter Borch Arena waar bezoekers terecht kunnen voor een smakelijk hapje en drankje. Daarnaast kunnen zich er zelfstandige horecabedrijven zich vestigen in de Ter Borch Arena waardoor er een dagelijkse activiteit ontstaat.
Eendaagse en meerdaagse evenementen
De Ter Borch Arena dient geschikt te zijn voor eendaagse en meerdaagse evenementen van zowel nationale als internationale allure. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld tennistoernooien, shorttrack-schaatsen, indooratletiek, acrogym, zwemwedstrijden, nationale judo- en tafeltenniskampioenschappen toernooien en vechtsportgala's. Verder zal de Ter Borch Arena ook geschikt moeten zijn die het Groningen en Drenthe mogelijk maken zich te kandideren als speelplaats voor toernooien op EK-niveau (basketbal, handbal, volleybal), inclusief die van denksporten als bridge, schaken en dammen.
Wellness, zorg en gezondheid
In de Ter Borch Arena dient de mogelijkheid te worden geboden voor moderne wellness. Een mooi 50 meterbad zou hierin niet misstaan, waardoor internationale zwemwedstrijden mogelijk zijn. Zorg kan evenmin ontbreken in de Ter Borg Arena. Een dokterspost, apotheker, een sportschool, een tandarts, fysiotherapie, geestelijke zorg alsmede een eerste hulp opvang zou mogelijk gemaakt kunnen worden waardoor niet alleen het royale en nieuwe woongebied wordt bediend, maar eveneens de aanwezige sporten.
De Ter Borch Arena dient kortom een multifunctioneel gebouw te worden in een grensoverschrijdend gebied waar zowel inwoners van Groningen, Drenthe en ook Friesland veel plezier aan kunnen beleven en de sport in deze drie provincies een positief impuls geven.
Kosten en financierbaarheid
Uiteraard hangt aan de Ter Borch Arena een kostenplaatje maar als er kansen zijn om het te kunnen verwezenlijken dan is het nu. De economische situatie is goed, het vertrouwen bij mensen is groot en de rente laag. Bovendien is de locatie perfect en het sportieve klimaat volop aanwezig. De eerste ramingen geven aan dat het project voor 40 miljoen moet zijn te realiseren. Dit bedrag moet met marktpartijen worden opgebracht ondersteund door wellicht subsidies vanuit de gemeenten, provincies, de centrale overheid en de Europese gemeenschap. De ondernemers/beleggers/ontwikkelaars zullen hierbij de keuze kunnen maken om delen te verkopen aan gebruikers of om belegger/verhuurder op te treden. Bij een goed rendement zal een totale huursom van tussen de 3 en 3.5 miljoen euro gerealiseerd moeten worden. Ons dunkt dat dit met alle functies in de Ter Borch Arena mogelijk moet zijn, waardoor zelfs verenigingen als Donar, Lycurgus en GIJS vrijgesteld kunnen worden van zaalhuur.
Het woord is aan de politiek.